Talg d.o.o. > Tehnika izdelave

Tehnika izdelave

Kakšen je naš način izdelave lesenih hiš in brunaric.

Način izdelave lesenih hiš in brunaric

Naše brunarice in lesene hiše izdelujemo izključno iz lesa slovenskega porekla. Pri izdelavi lesenih hiš uporabljamo masivne brune različnih oblik in dimenzij, možna pa je tudi izdelava brun iz lepljenih elementov.

Pri izdelavi hiše iz masivnih brun je zunanji del konstrukcije bruna, znotraj brune pa izdelamo nosilno leseno konstrukcijo. Dimenzija konstrukcije je odvisna od željene debeline izolacije, ki je umeščena v tem delu. Tu pa je tudi prostor, kjer se napelje celotna instalacija – voda, elektrika, ogrevanje.

DSC01381
Strop prerez

Oglej si, kako izgleda IZDELAVA lesene hiše.

Oglejte si celoten potek gradnje, ki je trajal 6 dni. Od začetnih temeljev, do postavitve konstrukcije in brun in notranja izdelava lesene nosilne konstrukcije. Na koncu pa še polaganje strešne kritine in tako je gradnja hiše zaključena.

Trendisol vpihljiva izolacija

Inštalacijski kanal

Opaž 20mm

OSB plošča 18mm

Konstrukcija 60mm

OSB Plošča 15mm

Konstrukcija 180mm

Bruna 100mm

Ravne brune z opažem in 2x OSB plošči.

prerez-stene-1

Kaj omenjena konstrukcija zagotavlja?

Omenjeni del konstrukcije zagotavlja, da je posedanje hiše minimalno, skoraj zanemarljivo. S tem tudi preprečimo škripanje lesa, do katerega pride pri sesedanju. Obenem pa se izognemo tudi neprijetnosti pri sami vgradnji oken in vrat.


Trendisol vpihljiva izolacija

Mavčna plošča 12mm

OSB plošča 18mm

Konstrukcija 180mm

Bruna 100mm

Okrogle brune z mavčno ploščo.

prerez-stene-2

 

Notranji del stene izdelamo s pomočjo paropropustnih in konstrukcijskih OSB plošč, katere namestimo na notranji del lesene konstrukcije. OSB plošče samo konstrukcijo še dodatno ojačajo in dajo notranjemu delu stene trdnost.

Kakšne so prednosti lesene gradnje pred zidano?

 • Visoka nosilnost glede na lastno težo
 • Manjša poraba energije

  Lesene hiše so energetsko varčnejše kot klasične zidane hiše.

 • Nizki stroški ogrevanja

  Ker so lesene hiše varčnejše od klasičnih zidanih hiš imajo tako tudi nižje stroške ogravanja.

 • Večja uporabna površina
 • Požarna varnost

  Les prevzema večje požarne obremenitve v primerjavi z ostalimi materiali in pozneje popusti. Pri gorenju se na površini lesa ustvarja zoglenela plast, ki je kot neke vrste samozaščita.

 • Ekološka neoporečnost vgrajenih materialov

  Lesene hiše imajo veliko prednosti pred klasično gradnjo, zlasti iz okoljevarstvenega, energetskega ter ekonomskega vidika. Les kot gradbeni material je okolju prijazen in obnovljiv.

 • Hitrost gradnje

  Celotna konstrukcija lesene hiše je izdelana predhodno v našem podjetju, kjer leseno konstrukcijo tudi že zaščitimo s prvim nanosom zaščitnega premaza. Nato pa se konstrukcijo dostavi na kraj postavitve, kjer se že obdelane elemente sestavi in objekt pokrije v nekaj dneh.

 • Potresna varnost

  Lesena gradnja ima visoko stopnjo varnosti ob potresih. Les je, za razliko od ostalih klasičnih gradbenih materialov, lahek in elastičen. Ob potresu tako pripomore k minimalnim poškodbam objekta.