Talg d.o.o. > Tehnika izdelave

Tehnika izdelave

Način izdelave lesenih hiš in brunaric

Naše brunarice in lesene hiše izdelujemo izključno iz lesa slovenskega porekla. Pri izdelavi lesenih hiš uporabljamo masivne brune različnih oblik in dimenzij, možna pa je tudi izdelava brun iz lepljenih elementov.

Pri izdelavi hiše iz masivnih brun je zunanji del konstrukcije bruna, znotraj brune pa izdelamo nosilno leseno konstrukcijo. Dimenzija konstrukcije je odvisna od željene debeline izolacije, ki je umeščena v tem delu. Tu pa je tudi prostor, kjer se napelje celotna instalacija – voda, elektrika, ogrevanje.

DSC01381
Strop prerez

Oglej si, kako izgleda IZDELAVA lesene hiše.

Oglejte si celoten potek gradnje, ki je trajal 6 dni. Od začetnih temeljev, do postavitve konstrukcije in brun in notranja izdelava lesene nosilne konstrukcije. Na koncu pa še polaganje strešne kritine in tako je gradnja hiše zaključena.

Trendisol vpihljiva izolacija

Inštalacijski kanal

Opaž 20mm

OSB plošča 18mm

Konstrukcija 60mm

OSB Plošča 15mm

Konstrukcija 180mm

Bruna 100mm

Ravne brune z opažem in 2x OSB plošči

prerez-stene-1

Kaj omenjena konstrukcija zagotavlja?

Omenjeni del konstrukcije zagotavlja, da je posedanje hiše minimalno, skoraj zanemarljivo. S tem tudi preprečimo škripanje lesa, do katerega pride pri sesedanju. Obenem pa se izognemo tudi neprijetnosti pri sami vgradnji oken in vrat.

Notranji del stene izdelamo s pomočjo paropropustnih in konstrukcijskih OSB plošč, katere namestimo na notranji del lesene konstrukcije. OSB plošče samo konstrukcijo še dodatno ojačajo in dajo notranjemu delu stene trdnost.


gips plošče 12mm

Vpihljiva izolacija 200mm

skeletna konstrukcija 200mm

OSB plošče 18mm

Agepan fasadne polšče 80mm

Zaključni sloj fasade 3mm

Skeletna konstrukcija s fasado

prerez-stene-2

 

Pri tej gradnji imamo na voljo več različnih fasadnih sistemov in izolacije. Taka gradnja omogoča poljubno oblikovanje objektov in prilagajanje samega videza krajinskim arhitekturnim zahtevam. Pri tem sistemu se izognemo tudi pogostejšemu vzdrževanju same fasade.

Strop – prerez nosilne plošče

Parket

OSB plošča 2x15mm

Pohodna izolacija 70mm

Ladijski pod 32mm

Lepljen stropni nosilec

Strop – način montaže

Pri montažni plošči nosilno konstrukcijo prevzamejo stropni nosilci, ki so lahko iz lepljenega lesa ali pa iz masivnih nosilcev.
Na stropne nosilce so nato montira ladijski pod, ki je ob enem lahko tudi že končni izgled stropa. Na ta ladijski pod se položi pohodna izolacija brez distančnih profilov, ki bi prenašali zvok in tresljaje iz zgornjih prostorov. Nato se položijo OSB plošče v dveh slojih, ki se med seboj zlepijo. Na te plošče pa se potem položi končni parket, laminat ali ploščice…

 

Strop – prerez nosilne plošče iz višje perspektive

strop-2-zmanjsana

Kakšne so prednosti lesene gradnje pred zidano?

 • Visoka nosilnost glede na lastno težo
 • Manjša poraba energije

  Lesene hiše so energetsko varčnejše kot klasične zidane hiše.

 • Nizki stroški ogrevanja

  Ker so lesene hiše varčnejše od klasičnih zidanih hiš imajo tako tudi nižje stroške ogravanja.

 • Večja uporabna površina
 • Požarna varnost

  Les prevzema večje požarne obremenitve v primerjavi z ostalimi materiali in pozneje popusti. Pri gorenju se na površini lesa ustvarja zoglenela plast, ki je kot neke vrste samozaščita.

 • Ekološka neoporečnost vgrajenih materialov

  Lesene hiše imajo veliko prednosti pred klasično gradnjo, zlasti iz okoljevarstvenega, energetskega ter ekonomskega vidika. Les kot gradbeni material je okolju prijazen in obnovljiv.

 • Hitrost gradnje

  Celotna konstrukcija lesene hiše je izdelana predhodno v našem podjetju, kjer leseno konstrukcijo tudi že zaščitimo s prvim nanosom zaščitnega premaza. Nato pa se konstrukcijo dostavi na kraj postavitve, kjer se že obdelane elemente sestavi in objekt pokrije v nekaj dneh.

 • Potresna varnost

  Lesena gradnja ima visoko stopnjo varnosti ob potresih. Les je, za razliko od ostalih klasičnih gradbenih materialov, lahek in elastičen. Ob potresu tako pripomore k minimalnim poškodbam objekta.